Afgelopen week was er een item in het nieuws over olifantenpaadjes: de uitgesleten short cuts in delen van het landschap die niet als fiets- of wandelpad aangelegd zijn.

Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen, waardoor een zichtbaar pad in de begroeiing wordt uitgesleten. Doordat mensen identiek gedrag vertonen, ontstaan overal waar zij zich begeven vergelijkbare paden.

Het is dus niet alleen maar een menselijke eigenschap gebaseerd op ongeduld, dat we via de kortst mogelijk route van a naar b willen komen. Olifanten doen het uit efficiëntie-oogpunt. Waarom omlopen als je ook rechtdoor kunt?

Nu zul je misschien denken: wat moet ik met die informatie Jos? Nou: veel! Ik zag een mooie analogie die ik graag met je deel.

 

Patronen

Ons brein slaat ervaringen op als herinneringen. Uit die herinneringen putten we wanneer we een nieuwe, vergelijkbare ervaring opdoen. Op basis van de herinnering aan die eerdere ervaring is de kans groot dat we telkens op dezelfde manier denken, voelen en handelen wanneer we een vergelijkbare situatie tegenkomen.

Zolang die manier effectief en constructief voor je is, gaat het prima. De meeste patronen zijn zo vaak herhaald dat ze volledig geautomatiseerd zijn. Voordat je er überhaupt een bewuste gedachte aan heb kunnen wijden of ze wel of niet goed voor je werken, heb je al gereageerd vanuit automatisme. Omdat ons onderbewuste dit zo gewend is – en hoe vaker herhaald, des te meer gewenning er optreedt – merken we niet zo snel meer op of iets wel de handigste route is.

We lopen de aangelegde route, terwijl we misschien veel beter een alternatieve route kunnen aanleggen: een olifantenpaadje!

 

Omleiding door sleutelvragen

Het vergt om te beginnen bewustwording van je negatieve automatische patronen, voordat je kunt beginnen met het kiezen voor je eigen, zelfgecreëerde pad. Hoe leg je nou zo’n omleiding in je onderbewuste aan?

De beste manier om je bewust te worden van wat niet voor je werkt, is jezelf elke avond de volgende vragen te stellen:

  • Wat werkte er niet?
  • Hoe voelde ik me in die situatie?
  • Welke gedachte had ik vlak voordat ik me zo voelde?

Op die manier begin je bewust waar te nemen wat je onderbewuste doet en kun je beginnen met het aanleggen van een omleiding.

 

Detour = Detox van drugs

Het vergt doorzettingsvermogen, ik kan het niet mooier maken. Ik heb geen quick fix voor je. Die geef je jezelf al jaren door in die vastgeroeste patronen te blijven steken, al werken ze niet goed voor je. Een olifantenpaadje ontstaat ook niet door één enkele keer van de gebaande paden af te wijken. Daar is herhaling, herhaling, herhaling voor nodig. En zo is het ook met het aanleggen van een detour in jouw denken, voelen en handelen.

Zodra je begint met bewust kiezen voor een andere route – lees: het aanleggen van nieuwe, constructieve patronen waarmee je zonder al die onnodige ballast van negativiteit op je doelen af kunt gaan, zal je hele systeem in opstand komen.

Ons brein geeft bij iedere gedachte signalen af aan ons lichaam. Onze klieren maken hormonen aan die in onze bloedbaan komen. Het systeem is gewend aan deze ‘drugs’ en zal protesteren wanneer je ineens andere signalen begint af te vuren.

 

Gimme gimme gimme!

Je zult aanspraak moeten maken op je volharding om keer op keer je nieuwe route te kiezen en niet gemakshalve toe te geven aan de roep om het vertrouwde aangelegde pad te bewandelen.

Je hoort je systeem bijna roepen: gimme, gimme, gimme! Niet voor niets gaan alle deelneemsters aan mijn traject Van jammer naar YES! door een intensieve implementatiefase, waarbij ik ze dagelijks begeleid.

Wees standvastig, houd vol, herhaal de vragen dagelijks. Alleen als je keer op keer het oude overschrijft met het nieuwe, ontstaat er een nieuw patroon.

♥ Heb je vragen? Stel ze gerust in reply op dit bericht. Ik lees alles en antwoord altijd zelf.

♥ Heb je een verzoek voor een podcastonderwerp? Stuur me je suggestie via een antwoord op deze mail.

♥ Wil je samenwerken? Laat het me weten, ik help je graag Van jammer naar YES!

Ik wens je een prachtig weekend.

Liefs,

Josje


Paulien Kroese en Josje
Paulien Kroese Jager: “Josje, zoals jij zo mooi zei: ‘Je bent het altijd zelf’. Dat is iets wat voor mij een grote verschuiving teweeggebracht heeft. Ik voel me als herboren en rustig en dit roept bij mijn huisgenoten een ontspannen en vrolijke reactie op. Ik heb mijn bakens behoorlijk verzet en dat heeft zoveel positieve energie opgeleverd! Ik houd deze flow lekker vast. Dank je wel.”