Wantrouwen

Wat dacht je toen je de titel van dit bericht las?

Wantrouwen… wat roept dat woord in je op? Misschien riep de titel wel wantrouwen in je op: wat bedoelt ze dáár nou weer mee? Misschien dacht je: dat heb ik nooit, dit gaat niet over mij.

Nee? Is dat echt zo? Want wantrouwen komt in vele gedaanten.

Ik heb voorbeelden en een oefening voor je in dit bericht.

Als we aannemen dat wantrouwen en vertrouwen elkaars tegenpolen zijn, in hoeverre leef jij dan in vertrouwen? Baseer jij 100% (of in ieder geval een percentage dat daarbij in de buurt ligt) van je beslissingen op vertrouwen? Of besef je dat een groot deel van de keuzes die je maakt voortkomt uit wantrouwen?

Voorbeelden

  • Wantrouwen kan betekenen dat je achterdochtig bent, bijvoorbeeld over iemands intenties.
  • Misschien maakt wantrouwen je terughoudend bij het aangaan van contacten, of van uitdagingen.
  • Het kan zijn dat je extra voorzichtig bent met wat je deelt met anderen.
  • Hoor je jezelf weleens zeggen: ‘Ik laat niet snel het achterste van mijn tong zien’?

Vaak gaat hieronder wantrouwen schuil.

  • Merk je weleens aan jezelf dat je een omtrekkende beweging maakt, dingen vermijdt of uitstelt?
  • Dat je zwijgt in plaats van dat je je uitspreekt?
  • Dat je liever de kat uit de boom kijkt dan dat je resoluut, met plezier en zelfvertrouwen op zaken afstapt?
  • Of betrap je jezelf erop dat je snel oordelend of verwijtend over iets of iemand denkt, dat je uitgaat van negatieve bedoelingen, of van een negatieve uitkomst?
  • Verwacht je dat het ‘wel weer zal tegenvallen’?
  • Maak je je klein of onzichtbaar omdat je denkt dat anderen een negatief oordeel over je hebben, dat ze tegen je zijn, dat je bedrogen, in de maling genomen, overgeslagen of buitengesloten zult worden?

Automatisme en lijfsbehoud

Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van de drijfveer wantrouwen. We zetten wantrouwen vaak in uit gewoonte, als een automatisme. We zijn ons er niet eens van bewust dat onze keuzes voortkomen uit een vorm van wantrouwen.

Op basis van eerdere negatieve ervaringen kiezen we voor lijfsbehoud, zelfbescherming. Terwijl we onszelf door al dat vermijden, uit de weg gaan, oordelen en veronderstellen alleen maar saboteren!

Mocht je iets van het bovenstaande herkennen, of je realiseren dat jij ook regelmatig een vorm van wantrouwen inzet waardoor je niet bereikt wat je wilt, niet het leven leeft zoals je zou wensen, waardoor je kansen laat liggen en blijft steken, dan heb ik een oefening voor je.

Oefening

Noteer iedere keer dat je negatieve gedachten registreert, wat je precies denkt. De woorden, de toon, alles. En noteer vervolgens hoe je handelde op basis van die gedachten. Wat deed je, of wat deed je juist niet door de gedachten die je had? En is die keuze van handelen ondersteunend, of had dat ook wel anders gekund?

Hoe bewuster je bent van je gedachten, des te bewuster kun je kiezen welke acties je wilt nemen.

Ik wens je veel plezier en succes. Wil je met me delen hoe deze oefening voor je uitpakte, stuur me dan gerust een mail in antwoord op dit bericht.

Ik gun ook jou een leven volgens de YES-factor.
Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Mail me dan naar: info@josjedeklerk.nl, of klik hier: jaarprogramma Van jammer naar YES!

Terug