Waar is de wijn?

Onze gedachten bepalen wat we doen, wie we zijn… en hoe onze realiteit eruitziet

Hoewel het inmiddels voor de meeste mensen wel duidelijk is dat onze gedachten en overtuigingen in belangrijke mate bepalend zijn voor wat we voor onszelf voor mogelijk houden – en dus al dan niet waarmaken – wordt deze uitspraak vaak nog als confronterend ervaren. Dat begrijp ik wel; want als je leven niet zo fijn is als je zou willen, betekent dit dus dat je ergens de verantwoordelijkheid laat liggen.

Hoe zit het met jouw persoonlijk leiderschap?

 

Laatst haalde ik in gezelschap een herinnering op aan een warme zomeravond in 2017, toen Chris en ik in de tuin zaten en nog even de dag doornamen. Ik trok een fles rode wijn open die zo licht was, dat ik tegen Chris zei: ‘Deze zouden we gekoeld moeten drinken!’ We namen allebei een glas en ik zette de fles op het aanrecht.

De volgende avond zocht ik die fles en vroeg aan Chris: ‘Heb jij de rest van die rode wijn opgedronken?’ ‘Nee natuurlijk niet’, antwoordde hij, ‘dat was bijna nog een hele fles!’ We zochten tevergeefs op alle logische plaatsen.

Voor de zekerheid keek ik ook even in de koelkast. En ja hoor…
Met een scheef lachje hield ik de fles omhoog. ‘Wat suf’, zei Chris, ‘ik heb ‘m per ongeluk in de koelkast gezet.’ Even bleef het stil, daarna schoten we allebei in de lach. Ik had opgenoemd dat ik deze wijn koud zou willen drinken. Wens vervuld. Door mijn man, in dit geval, omdat zijn onderbewuste deze totaal irrelevante informatie had opgeslagen en had omgezet in een actie.

 

Wat heeft dit voorbeeld te maken met het onderwerp?

Zoals het onderbewuste van Chris een losse-flodder-opmerking van mij oppikt en hij daarnaar handelt zonder dat dit per se zijn bedoeling is, zonder dat hij zich daar bewust van is of het zich zelfs maar herinnert de volgende dag (en dat kwam niet door teveel wijn), zo pikt ons onderbewuste alles op wat we zeggen en denken.

Sommige schijnbaar onbenullige gedachten en uitspraken kunnen een diepe imprint teweeg brengen. Misschien heb je weleens meegemaakt dat iemand met zelfspot zegt: ‘Tja, ik ben nou eenmaal niet slimmer’, en daar dan quasi sip bij lacht? Of misschien herken je een van deze:

  • ik ben gewoon bang uitgevallen
  • ik heb daar geen verstand van
  • sporten is niets voor mij
  • ik heb geen uithoudingsvermogen
  • ik kan niet met geld omgaan
  • dat is niet voor mij weggelegd

 

40-60.000

Zomaar wat voorbeelden van onschuldig lijkende zinnen, die mensen op een gegeven moment zijn gaan gebruiken. En daar begint het ontstaan van negatieve, belemmerende patronen. Ons onderbewuste haalt het eerste naar boven wat het vaakst en het laatst is gebruikt. Dus als je zo’n zin een paar keer hebt gezegd of gedacht, wordt ie al snel repeterend.

Dat merk je meestal niet meteen op, omdat van al die 40-60.000 gedachten die je per dag hebt, er maar een klein percentage bewust is. Het is de kunst om deze repeterende en vaak niet erg constructieve gedachten bewust te gaan ervaren. Wat zeg en denk ik eigenlijk allemaal op een dag? Wat komt er allemaal langs aan weinig opbouwend commentaar over mezelf?

Die bewustwording is de eerste stap naar verandering. En als we dan ook nog begrijpen hoe we van een negatieve gedachte een positieve kunnen maken, zijn we aanbeland bij persoonlijk leiderschap. YES!

 

Je woorden worden je werkelijkheid

Wat je over jezelf denkt, zie je weerspiegeld in je realiteit. Je kunt je dan ook voorstellen welke resultaten je zult behalen wanneer je – al dan niet zogenaamd als grapje – al die negatieve shit over jezelf rondstrooit. Hardop of alleen in je gedachten, de kracht van je woorden is in beide gevallen even groot.

Dat brengt me op een mooie quote uit Think and Grow Rich van de legendarische Napoleon Hill:

“Ergens in onszelf hebben we een kracht die elke droom en ieder verlangen kan waarmaken. Het gaat erom dat je die kracht ontdekt en leert te gebruiken.”

 

Neem de verantwoordelijkheid

Bekrachtig jezelf met je gedachten, je overtuigingen, je woorden. Ruim je blokkades op en schrijf op een schone lei het prachtige script van jouw levensverhaal. Het levensverhaal waarvan jij denkt: YES, Daar voel ik me gelukkig bij!

Ter inspiratie deel ik nog maar eens een keer een van mijn favoriete video’s: Your words will become your reality.

Begin vandaag nog met schrijven. Schrijf op wat je wilt, waar je blij van wordt, wat je doelen en dromen zijn. En maak ze waar. Kom in actie. Ruim je shit op en maak de weg vrij.

Heb je vragen? Mail me gerust in reply op dit bericht, of rechtstreeks naar info@josjedeklerk.nl.

Volg je me al op social media? Hier zijn de links:

Facebook.
Instagram.
LinkedIn.
Twitter.
YouTube.
Soundcloud.
Spotify.

Ik maak graag een connectie met je als we die nog niet hebben.

Terug