Moeiteloos ontvangen: waarom stoot je af wat je wilt aantrekken?

Voordat ik dit enorm belangrijke onderwerp met je bespreek en je een waardevol inzicht plus een oefening geef, neem ik even de vrijheid om je te attenderen op mijn event op 9 en 10 mei. Omdat je mijn wekelijkse blog leest, denk ik dat je het geweldig zult vinden om er live bij te zijn! Hier vind je alle informatie over de inhoud en tickets en ook de enthousiaste reacties van deelnemers.

Onderin deze mail kun je een impressie zien.

Oké, moeiteloos ontvangen.

Er gaat zoveel verdriet gepaard met iets ontzettend graag willen en het niet voor elkaar krijgen. Ik zie mensen dan echt van hoop naar moedeloosheid gaan. Dit gebeurt zowel privé als zakelijk. En oh, wat ben ik blij dat ik ze dan kan helpen!

Hieronder geef ik je van beide scenario’s voorbeelden, waarbij ik nog maar eens aanteken dat iedere  succesvolle ondernemer eerst haar of zijn persoonlijke leven op orde heeft gebracht voordat de zaken naar wens gingen lopen.

Een voorbeeld is hoe ondernemers ooit voor zichzelf begonnen zijn om prachtige redenen:

 • om hun missie de wereld in te brengen
 • om anderen verder te helpen
 • om vrijheid, geluk en succes te ervaren
 • om iets waardevols te kunnen bijdragen aan de levens van anderen
 • om voor hun dierbaren te kunnen zorgen
 • om goede doelen te steunen

en nog veel meer.

Alleen hun waarheid is: kramp, angst en een structureel gebrek aan klanten en omzet. Ze zijn de flow kwijt en hoe langer die staat aanhoudt, des te meer kramp, angst en gebrek aan klanten en omzet zij in hun realiteit terugzien.

Een ander voorbeeld is iemand die in zijn of haar persoonlijke leven dolgraag iets wil realiseren, bijvoorbeeld:

 • een nieuwe baan
 • een geliefde
 • een huis
 • meer vrije tijd
 • financiële vrijheid
 • zelfvertrouwen
 • plezier

En het lukt maar niet. Het lijkt zelfs alleen maar minder leuk te worden en het begeerde lijkt met de dag meer van iemand af te drijven.

Hoe komt dat?

Misschien herken je het wel, dat je in je privéleven of in je business helemaal niet dat gevoel van flow, passie en geluk ervaart, maar juist het tegenovergestelde. Dan vraag je je vast en zeker af wat er verkeerd gaat. Dat leg ik je in deze blog uit.

‘Willen bezitten’ is geloven dat je gebrek hebt aan…

Zolang we blijven hangen in het gebied van ‘willen bezitten’, gaan we uit van het gegeven dat we iets niet hebben. Dat is schaarste, krapte. Iets niet hebben is op zich niet erg, totdat we ons gaan identificeren met het al dan niet bezitten van iets.

Ik hoor het vaak: ‘Als ik dat heb, dan ben ik…’.
Met andere woorden: ‘Zolang ik dat niet heb, ben ik niet…’.

Tijdens mijn event leer ik mijn deelnemers niet alleen dat dit averechts werkt, ik leer ze ook hoe ze dit kunnen ombuigen. Want zolang je ervan uitgaat dat je niet compleet, goed, mooi, lief, bijzonder, waardevol, belangrijk, succesvol, gelukkig enzovoort bent als je iets niet hebt, dan zal je gebrek alleen maar groter worden.

Alles is er al

Een van mijn belangrijkste credo’s is: Toen je werd geboren, was je al gelukt.
Jij bent alles! Alles is al in jou aanwezig.

Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als dat je uitgangspunt is. Je aandacht verschuift van het gebrek aan iets naar dankbaarheid. Als jij alles al bent, alles al van nature in je hebt, dan kun je dat alleen maar aanvullen en vermeerderen. Je aandacht ligt niet op tekort, maar op overvloed.

En er gebeurt nog iets. Als je er werkelijk ten diepste van overtuigd bent dat je compleet, goed, mooi, lief, bijzonder, waardevol, belangrijk, succesvol, gelukkig en nog veel meer bent (wat waar is over jou), dan heb je geen last van blokkades die jou verhinderen om moeiteloos te ontvangen.

Outside in

Moeiteloos kunnen ontvangen wat je verlangt. Hoe heerlijk is dat? En het is mogelijk, ook voor jou, om je aandacht te verleggen. Het is een verschuiving van buiten naar binnen. En dat kun je leren.

De oefening die ik deze week voor je heb, gaat over de drie B’s:

 • Bezitten
 • Beleven
 • Bereiken

Zolang je focust op het ‘bezitten’ (willen hebben, ofwel: gebrek hebben aan) bereik je het tegenovergestelde van wat je hoopt.

Wanneer je begint te focussen op ‘beleven’ kom je al in een ander gebied terecht, namelijk dat van het met plezier om je heen kijken onderweg naar hetgeen je verlangt. Voel je die kleine verschuiving al, van ‘missen’ naar ‘genieten’?

Het belangrijkste onderdeel is het ‘bereiken’. En dan bedoel ik expliciet niet het ding, maar de ervaring die het hebben van het ding je oplevert.

Hieronder vind je een oefening waarmee je helder krijgt hoe dit voor jou is opgebouwd.

Stap 1: Bezitten
Wat wil je bezitten; met andere woorden: wat wil je in je leven hebben?
Begin te beschrijven wat het is waarnaar je verlangt. Dat is waarschijnlijk het ding en dat is nu nog prima. Beschrijf jouw WAT. 

Stap 2: Beleven
Hoe ziet jouw weg naar dat bezit eruit? Via welke route loop je, welke stappen zet je, welke tussentijdse resultaten wil je behalen en welke acties neem je om daar te komen? Wat maakt het leuk voor jou om naar je WAT onderweg te zijn? Beschrijf jouw HOE.

Stap 3: Bereiken
Waarom wil je dat WAT behalen? Met andere woorden: wat is je hogere doel, welk verlangen is er vervuld als je dit hebt behaald, en hoe voel je je daarover? Welke emoties en ervaringen levert het je op? En aan welke van jouw waarden wordt voldaan als dit onderdeel uitmaakt van jouw leven? Beschrijf jouw WAAROM.

Stap 4: Ombuigen
Wanneer je de stappen 1, 2 en 3 hebt gedaan, draai het dan eens om. Begin eens bij je waarom. Als je je waarom beantwoordt, dan beland je vanzelf in een flow van dankbaarheid, in de vibe van overvloed. Omdat je nu alvast dankbaar bent, omdat je nu al helemaal kunt voelen hoe het dan voor je zal zijn!

Het maakt het ook stukken makkelijker voor je om uit de krapte te blijven. Je WAAROM, daar draait het om. Als dat je startpunt is, dan volgen je HOE en je WAT vanzelf. Moeiteloos.

Zoals beloofd vind je hieronder de impressie van mijn event. Klik op de afbeelding om de video te starten (1 minuut 12 seconden).

Ik zou het ontzettend leuk vinden als wij elkaar op 9 en 10 mei live ontmoeten!

Wil je een volgende stap zetten? Kom dan naar mijn event op 9 en 10 mei! Dan kun je live aan de slag met mijn methode Van jammer naar YES! en alles wat je leert meteen in de praktijk toepassen.

Heb je naar aanleiding van het onderwerp van deze week vragen? Wil je zelf een thema inbrengen? Of wil je weten wat ik voor je kan doen? Stuur me dan een mailtje naar: info@josjedeklerk.nl.

Ik wens je veel plezier en succes. Wil je met me delen hoe deze oefening voor je uitpakte, stuur me dan gerust een mail in antwoord op dit bericht.

Ik gun ook jou en anderen een leven volgens de YES-factor. Ken je iemand die deze mails en mijn e-book Verander je trilling, verander je werkelijkheid ook wil ontvangen? Stuur ze dan deze link.

Ik hoop je binnenkort live te ontmoeten!

Voor nu wens ik je een prachtig weekend.

Terug