Liefde en de valkuil van doorzettingsvermogen

Regelmatig spreek ik vrouwen.

Moeders, dochters, zussen, schoonzussen, oma’s, nichten, vriendinnen, partners, ondernemers, mantelzorgers, taxichauffeurs, bloedstelpers, psychoanalisten, bemiddelaars, en nog veel meer.

In elke vrouw (in elk mens feitelijk) zijn er talloze talenten aanwezig. Het is echter niet zo, dat we al die talenten levenslang allemaal tegelijk willen benutten.

Sterker nog: vaak is er maar een handjevol talenten dat ons werkelijk boeit, waar we gepassioneerd gebruik van maken. Omdat we het zelf leuk vinden en daardoor excelleren op dat gebied. De rest kan ons vaak gestolen worden. Die taken vervullen we, nou ja, omdat niemand anders het doet en ‘het moet toch gebeuren’.

Blèèèèèh! Wat een bah-uitspraak hè? En wees eens eerlijk, hoe is dat bij jou? Doe jij alleen maar wat je leuk vindt? Vast niet. Ik ook niet. En als ik me erop betrap dat ik dingen doe die ik net zo lief (liever) aan een ander zou overlaten, dan realiseer ik me dat ik juist wel een keuze heb. Hoezo, het moet toch gebeuren? Of: iemand moet het doen? Ja, dat zal waar zijn, maar waarom zou ik die iemand moeten zijn? Die chagrijnige iemand, bedoel ik dan.

Ik doe echt geregeld dingen die ik gewoon heel stom vindt. Alleen máák ik het dan leuk. Door er muziek bij op te zetten, een heerlijk glas ijskoude wijn in te schenken, een fijn tv-programma op de achtergrond te laten spelen, een podcast van een inspirator te beluisteren. Whatever. Weerstand maakt het alleen maar nog stommer. Schiet ik niets mee op.

Wel belangrijk is het, om goed te voelen of iets oké is voor me om te doen, met of zonder de juiste mindset. Want als dat niet zo is, dan hebben we het over een gevalletje grenzen aangeven. En laat dit nu juist hetgeen zijn waar veel vrouwen (mensen feitelijk) nog niet zoveel handigheid in hebben.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we allemaal onze eigen waarde goed kennen, we het niet meer  nodig vinden om iets te doen of te geven om iets terug te krijgen. Zoals waardering, een aai over onze bol, een compliment of een weder-daad. Als wij al over onszelf geloven dat we goed zijn zoals we zijn, dan doen we wat ons goeddunkt. Niet iets waarbij we denken: ‘Ook al heb ik de mooiste muziek slash podcast op, al smaakt die wijn nog zo lekker, wat ik doe wil ik nog steeds écht, écht niet doen!

En dan bedoel ik niet: het prinsje of prinsesje uithangen, instrumenten als vermijding of weerstand inzetten, of op een andere manier slachtoffergedrag vertonen. Dan bedoel ik: iets doen waarvan we eigenlijk voelen dat het ons schaadt, maar wat we toch maar doen.

En ja hoor, ik denk dat 99% van hen die over hun eigen grenzen gaat zal zeggen: ‘Ik doe het uit liefde’. Nou, dat durf ik te betwijfelen. Uit liefde geef je zonder iets terug te willen, doe je dingen waarbij jij ook je eigen leiderschap en regie behoudt. En oh ja, we zijn dan ook heel handig in het verzinnen van excuses om met dit sabotagegedrag door te gaan. Wat we dan doen is zeggen dat we zoveel doorzettingsvermogen hebben.

Doorzettingsvermogen is superhandig. Door willen zetten, bedoel ik dan. Of, als jij of anderen in gevaar zijn, door kunnen zetten. Het is geen (géén) doorzettingsvermogen wanneer je jezelf opoffert. Zelfs niet als je jezelf opoffert en daar wijn bij inschenkt, of muziek of een podcast luistert, of tv kijkt, om zodoende het gevraagde iets minder erg te vinden.

Iets doen of geven uit liefde kost geen energie, schaadt ons niet. Iets doen of geven uit liefde is de zachte optie, die evengoed krachtig kan zijn omdat we kiezen voor leiderschap en regie en van daaruit de ander de hand toesteken.

Alleen als we ons op de een of andere manier beneden de ander stellen, geven of doen we iets niet vanuit zachtheid. Sterker nog: we zijn volkomen uit contact met onszelf en dus ook met de ander. We opereren waarschijnlijk vanuit een negatieve overtuiging en laten ons hierdoor belemmeren.

Het is mijn specialiteit om jou door middel van mijn methode te helpen die overtuigingen te herkennen en erkennen en zodoende vanuit regie en verantwoordelijkheid je leven in te richten naar het landschap van je ziel. In jouw voordeel en dat van anderen.

Meer weten? Vul dan het contactformulier in.

 

Terug