Klein verschil, groot effect

Afgelopen zondag heb ik samen met Chris iets heel leuks gedaan: een culinaire tour door Noord-Holland. Een bijzondere manier om kennis te maken met de kookkunsten van 6 sterrenkoks; niet aan een tafeltje bij kaarslicht, maar in de auto, gierend van de lach over het gehannes met bordjes en glazen alcoholvrije cocktails en wijn.

Creatieve oplossingen vinden is van de grootste krachten in tijden waarin dingen anders gaan, beperkt zijn. Dit was zo’n creatief idee van een Noord-Hollandse horecaondernemer die denkt in mogelijkheden.

 

Nieuwe inzichten

 

Ik raakte in gesprek met iemand die ik niet kende. Hij vervult een sleutelfunctie in de gemeente Alkmaar en vertelde over de maatregelen die hij en zijn team hebben doorgevoerd om winkelen in de binnenstad weer mogelijk te maken. Hij besloot met: ‘Ik hoop maar dat er ondanks…’
En hier onderbrak ik hem door zacht te zeggen: ‘Dankzij…’.

 

“Door de context te veranderen, blijkt er veel meer ruimte te zijn dan je misschien dacht.”

 

Prachtig vond ik het om te zien hoe hij me stil aankeek en hoe de kwartjes begonnen te vallen. In de onderstaande video vertel ik je hoe dat ging. Klik op de afbeelding om te kijken.

 

Zo gaat het ook vaak in mijn coachgesprekken met deelnemers aan Van jammer naar YES! Deze week kreeg ik van Mariana Schijf, die een individueel halfjaartraject bij me volgt, een mooie reactie. Zij had een assessment gedaan en tijdens de evaluatie zei ik: ‘Het belangrijkste is dat je er met een goed gevoel op terugkijkt’.

Dit zorgde bij haar voor een verschuiving. Ineens was het niet meer het belangrijkste om de baan waarnaar ze solliciteerde te krijgen, wel het feit dat ze vanuit zelfvertrouwen en met plezier naar haar resultaat kon kijken.

Door het doel ‘baan’ los te laten en te focussen op de ervaring, ging de kramp eraf en openden zich ineens heel veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld NIET aangenomen worden en iets VEEL BETERS vinden. 

Ze zei:

“Het lijkt wel of dit een bewuste tastbare bouwsteen is om echt te leren begrijpen hoe ik mijn leven kan transformeren van Jammer naar YES.  Dank je wel voor je support en voor die ene zin!”

Heb jij ook weleens zo’n woord of zin vervangen? Met als resultaat een totaal andere visie op en beleving van een situatie?

Wil je dat met me delen, stuur me dan een berichtje via info@josjedeklerk.nl.

 

Liefs!

Josje

Terug