Je mind resetten in één gesprek?

‘Ik verander je mindset in één gesprek’ hoorde ik iemand zeggen.

Zo, dacht ik, dat is knap! Want de persoon die dit zei, sprak tegen een publiek dat hij nog niet kende. Een meerkoppig publiek. Individuen dus, met ieder haar of zijn eigen verhaal, met allemaal een verschillende achtergrond en waarschijnlijk ook nogal verschillende levens.

Ik begrijp wel waar die uitspraak vandaan komt. Allereerst zal er een diepe wens onder zitten om dat echt te kunnen: in één gesprek bij iemand alle blokkades opheffen, of tenminste ombuigen naar iets positiefs. Het zou geweldig zijn om mensen zo snel te helpen transformeren.
En als dat dan gedaan is, dan kunnen de coach en de klant door naar het stuk waar ze heen willen: het creëren van een nieuwe werkelijkheid.

Natuurlijk, wie wil er geen quick fix? Met één gesprek je hele systeem resetten en met een vederlicht sprongetje naar de overkant van de kloof springen: daar waar louter goud blinkt. Fantastisch. In de letterlijke zin van het woord, want ik loop inmiddels al heel wat jaren mee als coach en ik durf te zeggen dat het een utopie is.

Om fundamentele en blijvende transformatie tot stand te brengen, kom je niet weg met een dag. Zelfs niet met een week of een maand.

Als jij bijvoorbeeld gewicht wilt verliezen, dan weet je dat je niet structureel gezonder wordt als je met een crashdieet van 4 weken 20 kilo verliest. Die kilo’s zitten er binnen no time weer aan. Wil je echt veranderen, dan is het belangrijk om het grondig aan te pakken, en wel zo dat je het gemakkelijk volhoudt en blijvend resultaat bereikt. Je verandert niet je eetpatroon, maar je leefwijze.

Zo is het ook met je mindset. Alles wat jij op een dag denkt en zegt, komt voort uit je onderbewuste. Mensen hebben gemiddeld 40.000 gedachten per dag! Gelukkig beleven we die niet allemaal bewust. Het merendeel wordt op onbewust niveau afgevuurd, opgeslagen en verwerkt.

Iedere keer als zo’n onbewuste gedachte langskomt, of wanneer je die bewust aan jezelf uitspreekt, sla je dat op. Zo raak je er steeds meer van overtuigd dat wat je denkt en zegt waar is. Hoe langer dat proces duurt, des te groter de shit load aan niet kloppende gedachten.

Onze hele realiteit (met andere woorden: onze resultaten) komt voort uit onze gedachten. Gedachten zijn gebaseerd op overtuigingen en beïnvloeden onze keuzes en ons handelen. Als we in staat zijn om die overtuigingen te vinden die voor belemmeringen zorgen, dan kunnen we beginnen met het veranderen van onze realiteit.

Die overtuigingen op hun beurt, komen niet zomaar aan je plakken terwijl jij op weg bent naar je mooiste werkelijkheid. Dat zijn geen dingen die uit de lucht over je uitgestrooid worden. Die overtuigingen hebben een oorsprong. En DAAAAAR zit de crux.

Ik heb een aantal tools ontwikkeld die ik inzet in mijn methode. Een daarvan is de lus van denken, voelen en handelen. Die lus beschrijft waarom wij op basis van ervaringen en herinneringen vanuit overtuigingen denken, voelen en handelen. En hoe wij daarmee onze resultaten beïnvloeden.

Het is echt onmogelijk om in één gesprek structureel, fundamenteel en blijvend te veranderen. Ik loop nu 15 jaar mee als coach en pas al 10 jaar leiderschapstechnieken toe, zodat mijn klanten de weg vrij maken om hun werkelijkheid te creëren zoals ze die willen. Sinds 4 jaar heb ik alles samengevoegd en daar is mijn methode Van jammer naar YES! uitgekomen. En die methode werkt!

Wil jij weten hoe je jouw realiteit kunt vormgeven naar je diepste verlangens? Stuur mij dan een mail via info@josjedeklerk.nl, voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Ik wens je een prachtig weekend!

 

Terug