Het vlindereffect

Met dit experiment weet je hoe jij daarmee jouw leven en dat van anderen beïnvloedt.

Je hebt er misschien weleens van gehoord: het vlindereffect. Ik kan hieronder de Wikipedia-uitleg geven, maar ik vat het liever in mijn eigen woorden samen.
 
Het vlindereffect houdt in simpele bewoordingen in, dat een kleine actie heel veel later, zelfs op een heel andere plek in de wereld, een grootscheeps veranderend effect kan sorteren.
 
Met andere woorden: iets kleins in gang zetten, kan grote gevolgen hebben.

 

Vanuit de persoonlijk leiderschapsleer vind ik dit niet alleen een interessant, maar ook een enorm bruikbaar uitgangspunt. Wat het in gang zetten van een bepaalde trilling voor effect heeft op je realiteit, heb ik beschreven in mijn e-book Verander je trilling, verander je werkelijkheid. (Omdat je je hebt ingeschreven voor mijn mails, heb je dat vast al gedownload; zo niet, laat het me dan even weten).

Ik had hierover contact met iemand die een 1-op-1 jaartraject bij me volgt. En omdat ik jou wil laten meeprofiteren van de les die daarin zat, deel ik dit met je.

 

Het verhaal

Mijn klant had een misstand gemeld bij de aangewezen instantie. Deze instantie ging niet over tot actie, zij hebben slechts een signalerende functie. Mijn klant legde zich erbij neer dat hier zijn bijdrage aan het opheffen van de malafide praktijken zou stoppen, hoewel met de nodige teleurstelling.

Zijn sterk ontwikkelde gevoel voor rechtvaardigheid protesteerde. Hij zou graag willen dat hij met zijn melding kon bewerkstelligen dat de fraudeurs in de kraag gegrepen werden.

Wat hij naast melding maken nog wel deed, is vanuit de grond van zijn hart wensen dat er niet nog meer slachtoffers zouden worden gemaakt. Behalve zijn gevoel voor rechtvaardigheid speelde er nog iets anders mee bij mijn klant: een positieve zijnsovertuiging!

 

De opbouw

  • Het melden van de fraude was een concrete actie.
  • Die actie was ingegeven door een gevoel: in dit geval het gevoel voor rechtvaardigheid.
  • Dit gevoel voor rechtvaardigheid is bij mijn klant sterk ontwikkeld in zijn jeugd. Het is voor hem een belangrijke waarde.
  • De waarden waarnaar wij leven, geven sturing aan onze gedachten.
  • En daarmee aan onze gevoelens en ons handelen.

 

De melding zette iets in gang in de wereld. De vlinder had met zijn vleugels geslagen en de lucht verplaatst.

 

De invloed

Dit zou op zich al een beweging op termijn in gang gezet hebben. Echter, mijn klant versterkte het effect met zijn overtuigingen, waardoor het resultaat niet alleen sneller, maar ook rechtstreeks waarneembaar bij hem terugkwam.

 

Ik leg het uit.

 

Naast dat mijn klant hoopte dat die praktijken zouden stoppen, was hij ergens enorm van overtuigd. Geen spoortje twijfel, geen zweem van terughoudendheid was er te bekennen in de overtuigingen van mijn klant. Hij wist zeker dat hij precies de goede intenties, talenten en inzichten bezat om te helpen het stelletje gajes de pas af te snijden.

Zo!

 

Het effect

Door zijn melding en de gedachten die hij daarbij produceerde (trilling!) dat hij zou willen dat er meer gebeurde dan voor kennisgeving aannemen en dat hij de aangewezen persoon zou zijn om hier invloed op uit te oefenen, was het resultaat verbluffend en verrassend tegelijk.

Wat schetste namelijk zijn verbazing toen hij korte tijd later bericht ontving van de instantie waar hij melding had gedaan. Er zou die avond in ‘Opgelicht’ een heel item worden gewijd aan… precies. De malafide praktijken waar mijn klant op was gestuit.

Niet alleen kreeg mijn klant wat hij hoopte (er werd grootscheeps aandacht besteed, actie genomen en gewaarschuwd om nog meer leed te voorkomen).
Mijn klant werd ook nog bevestigd in zijn enorm krachtige overtuiging dat HIJ voor zo’n enorm effect zou kunnen zorgen.

Hij heeft in feite door een beweging in gang te zetten een veel grootser effect gesorteerd dan aanvankelijk scheen. Prachtig hè?

Een tweede winstpunt is, dat hij zicht nu nog meer realiseert dat wij veel meer kunnen, veel meer invloed hebben, dan op het eerste oog soms lijkt. Zeker wanneer wij onze talenten aanwenden, en (heel belangrijk) vertrouwen op onszelf en onze talenten!

 

Met andere woorden: wanneer wij actie combineren met positieve zijnsovertuigingen. Lees: de diepste vorm van zelfvertrouwen.

 

Ik zeg altijd in mijn trainingen: als je het gelooft, kun je het creëren. Met geloven bedoel ik dan het hebben van vertrouwen zonder rafelige randjes. Rotsvast, omdat je het toelaat in je mind dat jij tot ALLES in staat bent, mits je je talenten aanwendt, je potentieel benut en je overtuigd bent van je eigen onbegrensde mogelijkheden.

 

De oefening

De oefening die ik deze week voor je heb, is een experiment met het vlindereffect. Welke trilling zend jij de wereld in en hoe kun je daarmee je eigen realiteit én die van anderen (zie mijn klant) positief beïnvloeden?

De oefening is heel simpel, want ik wil graag dat je een onmiddellijk bewijs ziet. Anders vergeet je misschien dat je aan het experimenteren was. Hoe meer je bevestigd ziet wat je kunt met trilling, des te meer je gaat geloven in je eigen invloed. En dát is nu precies wat ik voor je wil!

 

Heb je weleens van spiegelneuronen gehoord? Mensen (en apen 😊) zijn er gevoelig voor.

  • Als jij iemand ziet gapen, is de kans groot dat jij ook begint.
  • Wanneer jij tegenover iemand aan tafel zit en die persoon leunt achterover, doe jij dat ongemerkt ook.
  • Imiteer jij tijdens een sollicitatiegesprek de lichaamstaal van de persoon die jou interviewt, dan ontstaat er aan de overkant sympathie (want herkenning), wat jouw kans om te worden aangenomen aanzienlijk vergroot.

 

Zo gaat het ook met energie. Gelijkgestemde energieën zoeken elkaar op.

 

Het experiment

 

Stap 1:

Voel bij het opstaan hoe je pet staat.
Ben je blij? Prima, houd dat vast.
Niet blij? Normaal zou ik je nu dan een oefening geven om je stemming op te krikken, maar in dit geval is het juist bruikbaar om het verschil in effect te meten.

 

Stap 2:

Ga met je al dan niet blije stemming de straat op. Wees je zoveel mogelijk bewust van hoe je je voelt. Je hoeft daar niet gestuurde aandacht aan te geven; je concentreren op jezelf is voldoende.

Als je je blij voelt, zend je vanzelfsprekend andere signalen uit dan wanneer je je niet blij voelt.

 

Stap 3:

Begin nu eens te letten op de mensen die je tegenkomt. Een tegenligger op de fiets, een passant op straat die jouw kant op kijkt, iemand aan de kassa bij de supermarkt.

Je zult al snel merken dat jouw bok-humeur als effect heeft dat je met hetzelfde chagrijn tegemoet getreden wordt en jouw blije stemming ervoor zorgt dat je glimlachjes en vrolijke reacties ten deel vallen.

 

Stap 4:

Dit effect kun je sturen. Het vergt misschien enige oefening, maar het is superleuk om te zien wat er gebeurt als jij in staat bent om een switch te maken in de trilling die je uitzendt.

Stap eens van blij in humeurig (dit lukt je echt, met enig oefenen) en andersom. En lukt het niet: toneelspelen werkt net zo goed. Jij gelooft de acteur die een misdadiger speelt ook, toch? Terwijl hij thuis met zijn geruite sloffen op de bank zit met een theetje, de voeten van zijn vrouw masserend?

 

Je zult versteld staan wat je teweeg kunt brengen met alleen al je trilling.
In dit experiment met spiegelneuronen (die reageren op rechtstreekse uitwisseling van trilling) is het effect direct zichtbaar. Bij het vlindereffect weet je niet van tevoren hoe jouw invloed zal zijn, en hoe groot. Dat is niet waar we heen willen, wij willen juist zelf bepalen.

Daarom is die combinatie van geïnspireerde actie met diep vertrouwen in je overtuigingen de manier om concreet te sturen.

 

Ik ben heel benieuwd hoe dit experiment verloopt voor je. Laat je het me weten?

 

Join the club

Ik wil je nog iets anders vragen. We zijn nu een aantal weken onderweg met de minitrainingen en nu lijkt het mij zo leuk als je dat niet alleen met mij deelt, maar ook met de anderen die ermee aan de slag zijn. De kracht van een community is enorm, zoals je weet.

Daarom wil ik je uitnodigen om je aan te melden voor mijn besloten Facebookgroep, voor zover je daar nog geen lid van bent. Hoe leuk is dat, een plek om met elkaar te delen hoe de oefeningen gaan?

Ik zal zelf zoveel mogelijk in de groep reageren als ik weer iets toonbaarder ben. Misschien had je mijn post van deze week gelezen: Komt een vrouw bij de plastisch chirurg? Zo niet, dan kun je die alsnog lezen via de link hierboven.

 

Ik hoop je in de Facebook community te treffen! Kost niks, maar het vlindereffect van lid worden kan enorm zijn. 

Als je nog vragen hebt, stel die dan gerust als antwoord op deze mail. Of in de Facebook groep ;).

Ik wens je een leven met de YES-factor!


Terug