Fouten? Falen? Of experimenten en kansen om heel veel te leren?

We doen het allemaal: ‘fouten’ maken. Ik zal je verderop uitleggen waarom ik fouten tussen aanhalingstekens zet. In deze context bedoel ik met fouten dat we dingen doen op een manier die niet voor ons werkt, die niet het resultaat oplevert dat we voor ogen hebben of hadden en waarbij we achteraf bezien wél invloed op de omstandigheden hadden kunnen uitoefenen.

In die zin is fouten maken helemaal zo fout niet, vandaar de aanhalingstekens. Dat wil zeggen: als we bereid zijn om eerlijk en zonder oordeel te kijken naar wat er is gebeurd, hoe dat zich heeft voltrokken en welk aandeel wij daar zelf in hadden. Daarop zou dan een voornemen moeten volgen hoe we het de volgende keer liever willen doen, om een beter en meer wenselijk resultaat te boeken.

Het jammere is, dat veel mensen het maken van fouten direct op zichzelf betrekken. Ze creëren er allerlei negatieve gedachten omheen; namelijk dat ze gefaald zouden hebben, dat ze stom zijn, onhandig, incapabel of misschien wel waardeloos. Je begrijpt dat de meest voor de hand liggende reactie daarop is: zo snel mogelijk wissen, vergeten en doorrrrrrrr.

En dat is een gemiste kans. Want op die manier leer je niets en ontstaat het risico dat je de zaken altijd op dezelfde manier zult blijven aanpakken. Met andere woorden: dat je alsmaar dezelfde resultaten blijft creëren, die niet zijn zoals je hoopt, omdat je in dezelfde groef blijft hangen. Het veelbesproken ‘patroon’. 

Het lijkt misschien een open deur voor je. Toch wil ik je vragen: hoe doe jij dat? Als iets niet lekker ging, ben je dan bereid te kijken naar je aandeel, zonder dat je daarvan in allerlei negatieve overtuigingen stapt en jezelf van alles kwalijk neemt? Kun je kijken naar hoe je het deed en vanuit positieve overtuigingen een voornemen maken om het de volgende keer anders te doen? Ik ben daar oprecht benieuwd naar.

Ik spreek veel klanten die daar nooit zo bij hebben stilgestaan. Negatieve ervaring? Weg ermee! Zo snel mogelijk vergeten. Negatieve ervaringen zijn soms pijnlijk, confronterend en vrijwel altijd vervelend om aan te denken.

Met als resultaat dat ze:

  • geen uitdagingen aangaan
  • niet onderzoeken of ze hun grenzen kunnen verleggen en hun wereldbeeld verruimen
  • niet zien hoe ze hun talenten kunnen uitbouwen en of ze daarmee een heel nieuw verloop van hun leven kunnen creëren

Klik op de foto hieronder voor de video.

Patronen worden in stand gehouden doordat jij ze laat bestaan. Als je dat wilt onderkennen, weet je ook hoeveel invloed je hebt!

Schrap ‘falen’ uit je woordenboek en vervang het door ‘experimenteren’. En maak van ‘fouten’ liever ‘kansen’.

Als je zin hebt: ik vind het leuk je reactie te lezen! Je krijgt altijd antwoord.

Heb je vragen? Mail me gerust in reply op dit bericht, of rechtstreeks naar info@josjedeklerk.nl.

Volg je me al op social media? Hier zijn de links:

Facebook.
Instagram.
LinkedIn.
Twitter.
YouTube.
Soundcloud.
Spotify.

Ik maak graag een connectie met je als we die nog niet hebben.

Terug