Een nachtmerrie: wat doet ons onderbewuste eigenlijk?

Je hebt dat vast ook weleens. Dat je wakker wordt uit een regelrechte k-droom en dat je de beelden niet meer kwijtraakt. Nog erger is dat het gevoel van beklemming dat je tijdens je nachtmerrie had alsmaar de kop opsteekt. Zit je net lekker koffie te drinken met je collega: bam! Loop je met je hond langs het strand, zonnetje, briesje: pats! Heel vervelend.

Waarom gebeurt dit? En waaróm vinden we dit zo vervelend?

 

Alles wat wij ’s nachts dromen is een ontlading van onze geest.

We verwerken overdag heel veel informatie. We consumeren per dag zo’n 100.000 woorden en 3.000 prikkels. De gevoelige mensen onder ons nog veel meer. Je kunt je voorstellen dat wanneer je dit allemaal bewust zou binnenkrijgen, opslaan, verwerken en opruimen, je er een dagtaak aan zou hebben. En dat niet alleen: je zou binnen de kortste keren stapelgek of toch op zijn minst overspannen zijn.

Daarom werkt onze informatieverwerking via filters.

Niet iedereen kan even snel of evenveel informatie verwerken. Onze filters zorgen ervoor dat dit proces soepel en adequaat verloopt. Wat niet NU belangrijk is, slaan we op, parkeren we. Een deel daarvan zakt weg in de diepe krochten van onze hersenen. Een ander deel blijft ‘nanananana’-achtige dingen roepen. Dat is de informatie die onze filters als ‘Nu. Even. Niet’ hebben gemarkeerd maar die zich niet zomaar laat opruimen.

Dat nanananana zingen van semi-belangrijke informatie kan enorm storend werken als je er gevoelig voor bent.

Het kan zorgen voor minder focus (hè, wat voel ik me toch slecht geconcentreerd vandaag) of voor een minder prettige stemming (wat is er nou, alles gaat toch goed, waarom voel ik me dan zo somber).

Het kost ook veel energie om semi-belangrijke informatie het zwijgen te willen opleggen.

Wat ik altijd doe als ik merk dat ik me zonder aanwijsbare reden afgeleid voel, minder geconcentreerd of somber – of, en dat gebeurt ook, juist heel lacherig – dan neem ik tijd om mijn gedachten de vrije loop te laten. Dat lukt door me af te zonderen en te vragen: vertel, wat is er allemaal onder mijn schedeldak de horlepiep aan het dansen, waar ik nu even niets aan heb?

Vaak schieten de semi-belangrijke bits aan informatie als pijlen uit een boog mijn bewuste in.

Aha, denk ik dan, daarom voel ik me dus zo… En vul maar in. Hierna is het opgeruimd en kan ik weer fris met alle bruikbare informatie aan de slag.

Dan blijft nog over alles wat in de diepte van ons onderbewuste is beland.

Dat is vaak hetgeen er ’s nachts uitkomt in onze dromen. Als we geluk hebben, worden we gierend van de lach wakker, of voelen we ons ontspannen en ontladen bij het opstaan. Soms echter, zijn onze dromen enorm akelig, beklemmend, angstaanjagend.

Het helpt niet je hiertegen te verzetten.

Hoe harder je er weerstand op loslaat, des te harder je er last van hebt. Beter kun je het gevoel toelaten. Je zult merken dat het daarna heel snel in intensiteit afneemt. Het wordt onbelangrijk. Het was maar een droom.

Een nachtmerrie is namelijk niets anders dan een manier van je onderbewuste om te ontladen, zodat je je realiteit weer aankunt.

En je realiteit werkt beter met je mee, als je stopt met tegenstribbelen. Wat er is, dat is er en vraagt aandacht. Hierna vindt alles een plaats en kun jij je weer richten op je prachtige verlangens.

 

Jij wilt toch ook een vrij, ontspannen en gelukkig leven?
Ga je mee, van Jammer… naar YES?
Leven volgens de drie G’s: Groei, Genieten, Geluk?

Als je met mij van gedachten wilt wisselen over hoe dat voor jou ook kan werken, stuur me dan een mailtje naar info@josjedeklerk.nl, of vul het contactformulier in.

Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Terug