Een avatar van de ideale man

Vaak lees ik blogs en Facebook-posts van coaches over afstemmen. Ik volg ze graag omdat het helemaal mijn cup of tea is natuurlijk. Wat mij al een tijdje opvalt, is dat ze allemaal zo’n beetje hetzelfde zeggen. Afstemmen, afstemmen, afstemmen. En daar zit een groot risico in!

Ik heb verschillende cursussen en e-books geschreven (terug te vinden op deze site onder Online en E-books en gratis beschikbaar in mijn Community) waarin afstemmen een belangrijke component is bij het creëren van ons liefste leven. Alleen plaats ik altijd een bijzin achter de komma, namelijk: doe het vanuit een overvloedsgedachte, beleefd vanuit de realiteit die je voor je ziet, niet die waarin je nu verkeert (met gemis, krapte en schaarste).

Afstemmen is een heel mooie tool, een onmisbare zelfs, maar er zit ook een risico aan. Want sommige mensen zijn hier zo intensief mee aan de slag, dat het keihard werken is geworden. Of het is gaan voelen als een verplichting, of als een ritueel dat niet vergeten mag worden. ‘Stel dat ik een dag niet bewust afstem, dan gaan de dingen meteen verkeerd!’

Er zijn ook mensen met één diepe wens die ze al jaren koesteren, waar ze al jaren op afstemmen, vision boards over maken, hun nieuwe realiteit over schrijven enzovoort. En nog steeds hebben zij, ondanks al hun afstemmen, hun droom nog niet kunnen verwezenlijken. Exact dat bedoel ik dus met het risico dat afstemmen in zich draagt.

Deze mensen zijn in wat ik noem de spiraal van gebrek terechtgekomen. Hypothetisch voorbeeld. Iemand is al jaren zonder partner en wil dolgraag een leuke, lieve man aan haar zijde. Zij komt in aanraking met de wet van creatie en ze gaat voorzichtig aan de slag. Eerst met wat eenvoudige dingen zoals de perfecte parkeerplaats. Dan krijgt ze de smaak te pakken en ze durft wat grotere wensen en dromen aan.

Stuk voor stuk komen haar dromen uit, behalve die ene: een leuke, lieve man aan haar zijde. Ze snapt er niets van, totdat zij een coach tegenkomt die haar leert dat creatie niet werkt zonder effectief persoonlijk leiderschap. Zij onderzoeken samen haar blokkades en de oorsprong ervan. De weg is nu vrij om haar allermooiste realiteit te creëren. En dat lukt, behalve op het gebied van haar diepste verlangen: een leuke, lieve man aan haar zijde.

Gefrustreerd slaat deze vrouw aan het vision-boarden, scriptschrijven, afstemmen, visualiseren; alles is bij haar gericht op dat ene. Ze beschrijft in detail hoe de man eruit moet zien, hoe hij zich moet gedragen. Er komen steeds meer details bij.

Wat zij daarbij vergeet is dat ze een soort avatar van de ideale man aan het ontwerpen is, waar geen enkel levend wezen aan kan voldoen. Met andere woorden: alle eventuele mannen die zich aan haar zouden willen verbinden, komen niet op haar pad. Ze zijn haar zelfontworpen droomman niet, tenslotte. En dus worden zij niet als mogelijkheid geïnterpreteerd.

Dagelijks werkt de vrouw aan haar blokkades. Dagelijks vertelt zij zichzelf hoe ze wil dat haar toekomstige man eruitziet. En behalve dat ze daarmee een half land vol mogelijke kanshebbers uitsluit (teveel details), denkt, voelt en handelt ze niet vanuit dankbaarheid en liefde, maar vanuit krapte.

Ze is über-gefocust op haar alleen zijn. Op het feit dat ze daar de jeweetwel over in heeft. Zij is haar huidige situatie, zonder man, niet zomaar zat, nee: ze wil werkelijk GEEN DAG meer zonder haar toekomstige droomman. En die komt maar niet. Want geen enkele man van vlees en bloed voldoet aan haar wensenlijst. En ze richt haar aandacht en energie op wat er niet goed is in haar ogen (het alleen zijn), zodat ze juist daarvan meer creëert.

Eshter Hicks zegt altijd: ‘When you beat the drum of your lack, the vibration of lack is what you are sending out. And so the vibration of lack is what you will attrack and get in return.’

Dan breekt de volgende fase aan. Of eigenlijk: de spiraal is rond, omdat deze vrouw steeds in dezelfde cirkel blijft lopen. Want nu ze alsmaar niet die droom van een leuke, lieve man naast zich vervuld ziet, voelt zij zich overgeleverd aan haar omstandigheden. Zij voelt zich onmachtig om haar situatie positief te beïnvloeden. Daarmee treden weer die oude negatieve overtuigingen in werking, waarmee ze haar blokkades heeft opgeworpen. En perpetuum mobile.

Afstemmen is goed, wenselijk, prima. Alleen dan wel vanuit dankbaarheid voor wat er al is. Vanuit positieve overtuigingen, vanuit liefde en vertrouwen. Je droom of wens uitspreken, opschrijven, visueel maken is een goed ding, zolang je daarna bereid bent tot Gaan met de Vaan.

Jouw drumslag veroorzaakt een totaal andere trilling als je uitgaat van wat je al hebt en je diep vanbinnen overtuigd bent van het feit dat jij helemaal goed bent zoals je bent, dan wanneer je je richt op wat je niet hebt en ervan overtuigd bent (geraakt) dat er iets aan jou niet deugt, dat je iets niet kunt of iets anders negatiefs over jezelf denkt.

Gaan met de Vaan, dat is Go with the Flow.

Gaan met de Vaan is bereid zijn los te laten. Waar te nemen in overgave. Zien hoe de trilling die jij vanuit vertrouwen, liefde en dankbaarheid hebt uitgezonden een zuchtje wind in beweging zet. En hoe dat kleine zuchtje wind een werveling veroorzaakt in jouw levensvlag. En daar dan weer opnieuw dankbaar voor zijn. Gaan met de Vaan.

Ga je mee, van jammer naar yes? Om te leven volgens de drie G’s: Groei, Genieten, Geluk?

Als je wilt weten wat ik voor je kan doen, vul dan het contactformulier in, of stuur me een mailtje naar info@josjedeklerk.nl.

Terug